Noi axe de finanţare europeană pentru zona rurală

Trei noi surse de finanţare vor fi disponibile pentru sate. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat lansarea sesiunii de primire a proiectelor de investiţii vizând infrastructura de bază şi de acces agricol şi silvic, ca şi protejarea patrimoniului cultural.
În cadrul submăsurii 4.3 sunt alocate 32,8 milioane de euro pentru componenta de infrastructură agricolă şi 88,7 milioane de euro pentru infrastructura silvică. Beneficiarii fondurilor pot fi co­munele sau asociaţii ale acestora, la care se adaugă, în cazul celei de-a doua componente, administratorii de fonduri forestiere sau proprietarii de păduri. Valoarea maximă a unui proiect se poate ridica la un milion de euro în cazul infrastructurii agricole sau 1,5 milioane de euro pentru infrastructura silvică, rata sprijinului public nerambursabil fiind de 100 la sută.
În cadrul submăsurii 7.2 sunt alocate 99,7 milioane de euro pentru infrastructura de apă-canal, 116,6 milioane de euro pentru infrastructura rutieră de interes local şi 24,9 milioane de euro pentru infrastructura educaţională şi socială. Sume distincte sunt alocate pentru zona montană. Beneficiarii finanţării pot fi comunele, iar în cazul proiectelor vizând şcoli, grădiniţe, creşe sau unităţi after-school, şi organizaţiile neguvernamentale. Sprijinul nerambursabil este de 100 la sută, fără a depăşi un milion de euro pentru investiţii care vizează un singur tip de lucrare, 2,5 milioane de euro pentru investiţii care vizează înfiinţarea canalizării, 1,5 milioane de euro pentru extinderi ale canalizării, 500.000 euro pentru proiectele de infrastructură educaţională sau socială, respectiv 4 milioane de euro pentru pro­iectele care vizează mai multe comune.
Submăsura 7.6 vizează investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, fiind alocate pentru zonele de câmpie şi deal 70,3 milioane de euro.
Beneficiarii finanţării pot fi comunele, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice autorizate sau societăţile comerciale care deţin în administrare obiective de patrimoniu cultural de interes local. Sprijinul financiar este de 100 la sută, în limita sumei de 500.000 euro.

Leave a Comment